Ull og syntetisk undertøy

Skal du på langtur er en viktig forhåndsregel å unngå å svette for mye. Med de riktige materialene i riktig lagene så transporteres fuktig ut fra huden, gjennom de forskjellige lagene, men det er alltids en grense. Er skall jakken for tett, eller svetteproduksjonen for høy så får du problemer.

En gammel ansatt på Norsk Polarinstitutt sa en gang til meg, Anorakken er Norges mest misbrukte plag. Han jobbet der på 70`tallet men hans kommentar er nok fortsatt gyldig.

En annen, vår sambandsmann under "The Fritjof Nansens Commemorative race" over Grønland i 1994, som også var en av lederne i speiderbevegelsen på den tiden mente Ull var det eneste og selvsagt det beste. Med datidens tykkeste fleec jakke og kun en tynn syntetisk Brynje trøye under så utbrøt han etter noen få dager, Jobber og svetter hele dagen og nå på kvelden er det bare å ta den av riste den hardt og så er den jo tørr med en gang og varm har jeg vært i hele dag. Denne dagen hadde vi vel ca. -30 på dagtid.

Et annet moment er hva du gjør eller ikke gjør ute i kulda, går du på ski, sykler i timevis, kjører du ned bakken og tar heisen opp eller står du på vakt foran slottet, uten mulighet for bevegelse.

Vi har vært med fra ull som klødde og bomull var det eneste, til microfiber på 90 taller, Gore tex også kalt Gørrtex i mange år, til dagens løsninger mer tekniske løsninger hvor man kan kombinere det meste etter behov.

Det er imidlertid noe som slår oss, er det mye same shit, just new wrapping, eller er mye av det nye faktisk mye bedre? En ting er i hvert fall riktig, alle som produserer og selger har blidt mye bedre på å beskrive funksjoner, flotte ord og selgende tekster.

Vi drømmer om materialer som er vanntett og pustende og mange lover dette. Er det vanntett så slipper ikke mye gjennom, vanntett ene veien, pustende andre veien hmmm, kan nok i teorien fungere, men hvor mye puster det da?

Vår erfaring er at det er stykke fra hva som blir beskrevet i funsjoner og fordeler til hva som faktisk fungerer.

Hvorfor ull?

  • Ull er kjent for sin utmerkede isolasjonsevne. Det har evnen til å fange og holde på varmen, samtidig som det tillater fuktighet å passere gjennom fibrene. Dette gjør ullundertøy til et flott valg for å holde kroppen varm og komfortabel i kalde temperaturer.
  • Ull har naturlige fuktighetsabsorberende egenskaper, og det kan absorbere fuktighet opptil 30% av sin egen vekt uten å føles vått. Dette betyr at selv om du svetter, vil ullundertøyet fortsatt holde deg varm, siden fuktigheten blir trukket bort fra kroppen og fordampet fra utsiden av plagget.
  • Ull har evnen til å regulere kroppstemperaturen, slik at det holder deg varm når det er kaldt og kjølig når det er varmt. Dette skyldes ullfibrenes isolerende egenskaper og deres evne til å tillate luftsirkulasjon.
  • Ull har naturlige antimikrobielle egenskaper, som hjelper til med å redusere lukt forårsaket av bakterievekst. Dette gjør at ullundertøy kan brukes over lengre perioder uten å utvikle ubehagelig lukt.
  • Moderne ullundertøy er vanligvis laget av finere ullfibre som merinoull, som er mykere og mer behagelig mot huden enn grovere ullvarianter. Ullundertøy er derfor komfortabelt å ha direkte mot kroppen.
  • Ull er en naturlig flammehemmende fiber. Den har en høy forbrenningstemperatur og vil ikke smelte eller brenne lett. Dette gjør ullundertøy til et tryggere valg i forhold til mange syntetiske materialer.
  • Ull er en fornybar ressurs, ettersom den kommer fra sauer som kan produsere ny ull hvert år. Produksjonen av ull skaper også mindre miljøskadelige utslipp sammenlignet med mange syntetiske materialer.

Det er viktig å merke seg at fordeler og egenskaper kan variere avhengig av kvaliteten på ullundertøyet og hvordan det er produsert. Det er også viktig å følge produsentens vaskeanvisninger for å opprettholde ullundertøyets egenskaper og levetid.

Husk, mange ødelegger ulltøyet med for mye vasking. Heng det opp etter bruk, i stedet for rett i skittentøysdunken.

Hvorfor syntetiske materialer?

  • Syntetiske materialer som polyester og nylon har gode fuktighetskontrollerende egenskaper. De har evnen til å transportere fuktighet vekk fra kroppen og tørke raskt, slik at du holder deg tørr og komfortabel selv under intensiv fysisk aktivitet. Dette er spesielt nyttig hvis du svetter mye eller befinner deg i våte forhold.
  • Syntetisk undertøy er vanligvis lett i vekt, noe som gjør det praktisk å pakke med seg på turer. I tillegg tørker syntetiske materialer raskt etter vask eller når de blir våte. Dette er en fordel hvis du trenger å vaske og tørke undertøyet underveis eller hvis du opplever uventet regn eller fuktighet.
  • Syntetiske materialer har ofte høy slitestyrke og er motstandsdyktige mot riving og slitasje. Dette gjør at syntetisk undertøy kan vare lenge og tåle tøffe forhold og hyppig bruk uten å miste formen eller kvaliteten.
  • For personer med allergier eller sensitiv hud kan syntetisk undertøy være et godt alternativ. Det er mindre sannsynlig å forårsake allergiske reaksjoner sammenlignet med naturlige fibre som ull eller visse plantefibre.
  • Syntetisk undertøy krever vanligvis mindre spesiell pleie og vedlikehold sammenlignet med noen naturlige fibre. Det kan vaskes i maskin og krever ikke spesielle vaskeprosedyrer eller behov for å unngå tørketrommel.
  • Syntetisk undertøy er ofte mer prisvennlig enn noen naturlige fibre, spesielt hvis du ser etter lavere priskategorier. Dette gjør det til et attraktivt valg for de som er på et strammere budsjett.
  • Av de syntetiske produktene på markedt i dag, så anbefaler vi klart Brynje sine. De var de beste på 80 tallet og er de forsatt etter vår mening.

Det er viktig å merke seg at syntetisk undertøy kan ha begrensninger når det gjelder temperaturregulering og luktreduserende egenskaper sammenlignet med ullundertøy. 

Alt undertøy vi presenterer her blir grundig testet og brukt under den første organiserte kryssingen av Grønland på sykkel. Gå tilbake til vårt undertøy